Saturday, April 20, 2024
HomeModernBak Gordon inserts green-tiled concrete home on sloping avenue in Lisbon

Bak Gordon inserts green-tiled concrete home on sloping avenue in Lisbon

best barefoot shoes

Portuguese studio Bak Gordon Arquitectos has designed two concrete constructions separated by a courtyard for a home on a slender plot in Lisbon.

Wedged between two buildings, Bak Gordon Arquitectos designed the street-facing facade of the house to combine with the neighbouring structure, aiming to make use of related facade proportions.

Concrete house decorated in green tiles in Lisbon by Bak Gordon Arquitectos
Handmade tiles cowl the facade of the house

The facade on the higher ranges is roofed in inexperienced handmade tiles that match the color of doorways and window shutters on the encompassing buildings.

The bottom ground has a picket grid storage door and entrance door barely set again from the road.

Courtyard in a concrete house with planting by Bak Gordon Arquitectos
A courtyard lets pure gentle and air flow into the house

“The primary facade is built-in right into a row of small buildings, with related proportions, settled in a slopping avenue,” Bak Gordon Arquitectos architect Nuno Tavares da Costa advised Dezeen.

“Regardless of some minor variations, many of the buildings preserve the Portuguese ‘conventional’ plastered or tiled facade with openings,” Da Costa added. “The tiles attenuate the concrete presence and act on continuity with the environment.”

Courtyard in a concrete house with green-tiled loggia by Bak Gordon Arquitectos
The identical inexperienced tiles on the house’s facade had been used to brighten the loggia

The slender website, measuring seven by 26 metres, initially had a constructing on the avenue entrance and a separate workshop on the rear of the plot, which decided the format of Bak Gordon Arquitectos’s design.

On the road facet of the positioning, the studio designed a three-storey constructing with a basement containing the house’s social areas – the kitchen, eating room, front room and workplace.

A courtyard with a loggia adorned in inexperienced handmade tiles was added on the basement degree, which ends up in a two-storey constructing on the finish of the plot the place two bed room suites are located.

“The small useful patio permits for pure gentle and cross air flow in addition to a everlasting pure backyard presence,” mentioned Da Costa.

Bedroom with glazed patio doors leading to a courtyard
Bedrooms had been positioned within the two-storey constructing on the rear of the positioning

The 2 concrete constructions are linked by a hall over the courtyard loggia, which leads from the street-level ground of the entrance constructing to the higher degree of the rear constructing.

Residents can stroll over the roof of this hall, accessed from the open-plan kitchen-dining room on the primary ground, to succeed in a roof terrace over the rear constructing.

Living room with wood flooring, exposed concrete ceiling and flower window box
A flower field on the highest ground was set behind the constructing’s facade

On the highest ground of the taller constructing, the lounge encompasses a flower field set behind the constructing’s facade with three home windows surrounding it, and a staircase results in the rooftop with views of the Tagus River.

A concrete spiral staircase leads from the bottom ground to an workplace within the basement, which has entry to the courtyard by way of the loggia.

The board-formed concrete construction was left uncovered within the ceilings all through the house and on the courtyard-facing facades.

Exterior of a concrete house in Lisbon with green-tiled facade by Bak Gordon Arquitectos
The house was designed to combine with its neighbouring buildings

“In a sort of promenade, the home reveals itself in a number of instructions, whether or not horizontally between the extra non-public bed room and workplace areas or vertically by way of the social areas, till reaching the roof and having fun with the magnificent panoramic views over the Tagus River,” mentioned Bak Gordon Arquitectos.

“The mix of uncovered concrete within the facades and ceilings, in addition to the inexperienced handmade tiles, the anodized aluminium frames or the thermo modified wooden in the primary facade, give the constructing an necessary persona and contribute to the ambiance of the place,” it added.

Different tasks by the Lisbon-based studio embrace a house coated with pigmented lime mortar in Portugal’s Alentejo area and a concrete backyard annexe that was added to a home in Porto.

The images is by Francisco Nogueira.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments