Monday, July 22, 2024
HomeModernBrown & Brown makes use of reclaimed stone to create The Arbor...

Brown & Brown makes use of reclaimed stone to create The Arbor Home

Brown & Brown makes use of reclaimed stone to create The Arbor Home

best barefoot shoes

Structure studio Brown & Brown has married stone salvaged from a dilapidated farmstead with timber and board-marked concrete to create The Arbor Home in Scotland.

Situated in a conservation space in Aberdeen, the house nestles in a dipped space on the north of its website and contains cantilevering volumes clad in timber battens.

Exterior photo of The Arbor House
The Arbor Home is a house in Aberdeen

Brown & Brown’s design concerned demolishing nearly all of the stone farmstead that beforehand occupied the plot, retaining only one wall in place. The remaining masonry was then used to kind boundary partitions that shelter The Arbor Home from the neighbouring street.

“The present coach home had been tailored and transformed over time, which sadly eliminated all authentic options previous to our shoppers buying the location,” studio co-founder Andrew Brown informed Dezeen.

Exterior of Scottish home by Brown&Brown
It was designed by Brown & Brown

“The material was in a poor state of restore, with the outer stone wall, which we retained, being the half which was in the perfect situation,” Brown added.

The studio paired board-marked concrete partitions with the present stone wall to kind the bottom ground of the house. A cantilevered first ground sits above, clad in larch battens and punctuated with massive glazed openings.

The Arbor House by Brown&Brown
It’s lined with expanses of glass

“Supplies used on the bottom ground are reclaimed or retained stone and board-marked concrete, to attain a sense of solidity across the backyard, with a lighter quantity of timber and glass above,” mentioned Brown.

Sweeping boundary partitions separate the house from the roadside and curve right into a courtyard. Right here, a stone wall incorporates a collection of black doorways providing entry to the storage.

Photo of Scottish home
The higher stage is clad in vertical timber battens

A timber door to the facet of the storage results in a cloistered walkway on one facet with concrete columns that body views of the backyard. On the opposite fringe of the walkway, a preserved stone wall options authentic openings that look out onto the entrance courtyard.

“The cloistered entry provides a psychological airlock, marking a transparent separation between the busy street and enclosed gardens and residential,” mentioned Brown & Brown.

Inside The Arbor Home, a large hallway connects the rooms on the bottom ground and provides views into the backyard via massive home windows.

The bottom ground incorporates a utility room, rest room and workplace, alongside a double-height circulation area that doubles as a eating room.

Sculptural staircase designed by Brown&Brown
A sculptural spiral staircase sits within the eating space

The eating and circulation area has a big glazed wall alongside one facet and a sculptural spiral staircase comprised of birch plywood, created by Brown & Brown with native designer Angus & Mack.

“The stair was assembled over three weeks as timber treads have been individually lower and hand layered to kind a easy, sinuous parabolic curve,” mentioned the studio.

Photo of an open plan kitchen
The kitchen is lined with darkish slate

Different areas on the bottom ground of The Arbor Home are a lounge space bordered on all edges by floor-to-ceiling home windows and a kitchen with a wall of cabinets lined with darkish slate panels.

Linked to the eating area, the kitchen was designed with darkish parts that distinction the lightness of the encircling rooms.

Living space inside The Arbor House by Brown&Brown
Timber is married with board-marked concrete

“A lot of the areas on the bottom ground are gentle and open, with full-height glass linking them to the backyard,” Brown defined. “We wished the kitchen to be tactile and a darker visible anchor which offset the lighter areas to every facet.”

Upstairs, a collection of bedrooms function floor-to-ceiling home windows that overlook the grass-topped roof and the backyard beneath. A glass-lined rest room extends from the principle bed room, whereas a shared rest room is related to the opposite two bedrooms.

Upper level of Scottish home by Brown&Brown
The higher ranges overlook the house’s inexperienced roof

“The massive expanses of glazing attract and retailer heat daylight within the thermal mass, and open to passively cool the home in the summertime months,” mentioned the studio.

Different Scottish homes lately featured on Dezeen embody a hillside dwelling clad in black metallicĀ and a seven-bedroom house coated in recycled TV screens.

Elsewhere, Brown + Brown has remodeled derelict stone buildings into boatbuilding workshop and created a black timber-clad house in Cairngorns Nationwide Park.

The images is by Jim Stephenson.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

java burn weight loss with coffee

This will close in 12 seconds