Monday, December 4, 2023
HomeModernDialog makes use of "architectural depth" for Calgary recreation centre

Dialog makes use of “architectural depth” for Calgary recreation centre


Canadian structure studio Dialog has renovated and expanded a gymnasium with an indoor park in Calgary, Alberta.

Accomplished in 2023, the Vivo for More healthy Generations measures 269,000 sq. ft (25,000 sq. metres), almost doubling the 143,000-square foot (13,285-square metre) facility that was accomplished in 2004 by JSA Sport Structure, Inc. on a 23.5-acre lot within the Nation Hills group.

A building with a curving facade covered in glasses
Dialog renovated and expanded a gymnasium in Calgary, Alberta

Dialog, which began in Canada earlier than increasing to California, overhauled the campus, including a 19,500-square foot (1,800-square metre) indoor park, market plaza, group backyard, hub, youth areas, preschool and courtyard.

“Outlined by a uniquely designed indoor park and occasion house – organized round a central fundamental road – Vivo’s new expanded residence builds on the centre’s wealthy historical past of dedication to the group by selling a larger understanding of our potential for wellbeing,” lead designer at Dialog Robert Claiborne advised Dezeen.

A building made of several rectangular volumes
The studio added an indoor park, market plaza, group backyard, hub, youth areas, preschool and courtyard

“By making a gradient of architectural depth – from the brand new entry cover and double peak foyer to curvilinear and versatile types inside the park – the constructing presents a wealthy and various customer expertise.”

The first addition is a double-height rectangular constructing with two egg-shaped entry cutouts, that are composed of curved wooden and glass curtain partitions that permit clear connections between the group and the ability.

A floor with varying levels covered in faux grass
The first addition consists of a double-height rectangular constructing with egg-shaped entrances

A newly added entry plaza on the east aspect of the constructing types a direct path right into a linear inside courtyard that serves as a programmatic backbone.

Inside, the open house permits connections between a number of programmatic parts and brings out of doors actions inside in the course of the winter months.

A sloped ceiling over a faux grass
A play terrain is fabricated from sloping inexperienced sports activities surfacing

“We took nice care to execute the mission set forth by Vivo — to set new requirements for openness, creativity, cross-pollination of programming and potentialities for engagement — and to make sure the general design displays a leisure group house that’s each versatile and practical in addition to inviting and interesting,” Claiborne stated.

The indoor park is the focus of the addition and its social program drove the design.

The park options uncovered concrete flooring with a picket stroll and jogging path. Inexperienced sports activities surfacing rises into sloping mounds for a man-made play terrain that fosters extra social connections and serves as a gathering house for group occasions.

The roof of the open quantity is uncovered with undulating ribs forming waves throughout the ceiling and spherical skylights carry daylight into the house. A big, rounded vestibule clad in birch plywood transitions from the park to the remainder of the constructing.

A large wooden unit in a gymnasium with green flooring
Spherical skylights carry mild into the house

The group created areas for gathering and for quiet meditation – reminiscent of a big cloud-like house clad in steel tiles inside the multi-building construction.

In the meantime, a smooth drop ceiling hovers above a brand new six-lane lap pool – designed by Carscadden Stokes McDonald Architects – with a ceramic tile deck and a seamless edge.

A lobby with textured wall and floor to ceiling windows
The studio married Jap and Western influences into the constructing, including areas for gathering and meditating

Different new additions embody a health centre with devoted studios, analysis lab, yoga studios, tinkering lab, classroom, spa with European steam and sauna rooms, out of doors exercise house and group rooms.

The venture is focused to attain a LEED Gold certification with on-site photo voltaic era, and biophilia metrics. The air circulation programs can be compartmentalized, with the areas providing flexibility and convertibility.

Beforehand, Dialog launched designs for the “first of its variety” cross-laminated timber larger training constructing in Canada.

The images is by Tom Arban.


Undertaking Credit:

DIALOG Design group: Marion LaRue, (associate in cost) Robert Claiborne (design architect), John Souleles (venture architect) Ralph Hildenbrandt (structural engineering lead), Mark Wallace (mechanical engineering lead), Charles Marshall (sustainable design lead) Jill Robertson (panorama structure lead)
Pool design: Carscadden Stokes McDonald

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments