Sunday, February 25, 2024
HomeModernFilipe Pina retains authentic options in renovation of historic Portuguese constructing

Filipe Pina retains authentic options in renovation of historic Portuguese constructing


Shale partitions and slate tiles assist pay homage to the historical past of this Nineteenth-century constructing in Portugal, which has been reworked right into a household residence by Portuguese studio Filipe Pina.

Positioned within the centre of Vila Nova de Foz Côa, a metropolis in Portugal’s Guarda district, the house was renovated with the goal of balancing historic parts with trendy design.

Growing the house across the constructing’s present options, Filipe Pina retained the unique slate and shale partitions, with three of the 4 facades saved intact.

Exterior photo of Casa Caldeira
Casa Caldeira is a household residence in Portugal

“We saved the outside partitions and all of the facades, solely the south facade was re-designed,” studio founder Filipe Pina instructed Dezeen.

“The southern elevation of the constructing has suffered through the years, being redesigned relying on the wants of the previous house owners with no architectural hyperlink with the unique building.”

Knowledgeable by the supplies of the present constructing, the newly designed south facade is clad nearly completely in slate tiles organized in a scallop sample. A portion of the shale wall has been left uncovered, with timber accents including a contemporary twist to the constructing.

Photo of Casa Caldeira
The Nineteenth-century constructing was renovated by Filipe Pina

“The southern facade was designed to create the identical complexity that existed earlier than,” mentioned Pina. “The selection of slate is a re-interpretation of the earlier facade.”

“It was advanced and poor, however lined with wooden and slate. We wished to revamp the facade that was ‘forgotten’,” he continued.

Photo of Casa Caldeira
The studio aimed to steadiness historic parts with trendy design

Whereas the house’s inside needed to be largely redesigned, the studio aimed to retain as many present options as potential, together with inside shale partitions, which at the moment are used to divide the areas on the bottom ground.

Inside, the rooms of the house are organized throughout two ranges, with a kitchen, residing, and eating space on the bottom ground and three bedrooms and two bogs on the higher ground.

Massive glass doorways on the highest ground supply views of the encompassing panorama, with terraces extending from two bedrooms.

Downstairs, the rooms function uncovered shale partitions together with different parts that draw upon the constructing’s historical past, together with a staircase along with the eating space created from native schist stone sourced from the unique flooring.

Interior photo of the home
Authentic shale partitions divide rooms on the bottom ground

“The steps are created from schist stone, which could be very typical to this area, that was within the pre-existing flooring,” mentioned Pina. “The stones have been minimize down and put again collectively, and we put them to a brand new use.”

Extra pre-existing partitions body the backyard house, which options authentic granite sawmills and shale ruins.

Interior photo of the Portuguese home
The inside was organised throughout two ranges

Based mostly in Guarda, structure studio Filipe Pina Arquitectura was based in 2015 by Portuguese architect Filipe Pina.

Different initiatives just lately accomplished by the studio embrace a gabled extension to a Portuguese farmhouse and one other farmhouse extension with a corrugated metallic pores and skin.

The images is by Ivo Tavares Studio.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments