Saturday, February 24, 2024
HomeModernFor Sale: Highgate Spinney VI, London N8

For Sale: Highgate Spinney VI, London N8


“Positioned in one in all north London’s best modernist creations, this impeccable condo retains a plethora of authentic options”

This two-bedroom condo is positioned on the Highgate aspect of Crouch Finish, throughout the Conservation Space and a brief stroll from Crouch Finish Broadway. It’s located inside Highgate Spinney, one of many space’s famend modernist buildings designed by Howard & Rotherham within the Sixties. The condo retains a plethora of authentic options, together with the long-lasting darkish wood stairs that appear to virtually float between flooring. There are two balconies throughout the three ranges and a beautiful sense of move all through. Expansive communal gardens lie beneath, rigorously planted with mature timber, flowers and blooming shrubbery. There may be safe off-street parking for one car. For extra info on the architects, please see the Historical past part beneath.

The Constructing

Highgate Spinney was constructed between 1964 and 1966 to a design by famous architects John Howard and Bruce Rotherham. It consists of 30 residences in a secluded place on Crescent Street, surrounded by timber and communal gardens. The constructing takes the type of a linear block with a south-east avenue elevation, outlined by an uncompromising architectural regularity. Its stark, jutting varieties are sensitively softened by the encircling greenery and the expanse of sky above.

The Tour

The condo unfolds throughout the second, third and fourth flooring of the constructing, occupying an enviable nook place that ensures it feels extraordinarily non-public. Entrance is to a hallway which is residence to a big storage cabinet, offering ample house for bicycles, prams and different gadgets. Authentic Colombian pine stairs ascend to the third flooring and the primary residing areas therein.

The lounge is positioned on the rear of the plan. A vivid, open house, it’s illuminated by a row of authentic home windows that reach virtually the total width of the wall, framing views over the greenery of the communal backyard beneath. Pale tiles lengthen underfoot and the partitions are painted a easy white, permitting the architectural options of the plan to take centre stage. These embody three steps that lightly result in the kitchen, their slight shift in degree delineating the areas however making certain a way of move between them.

Open to the lounge, the kitchen is ideal for entertaining. It overlooks the residing house just under, with a U-shaped format that ensures dialog could be simply maintained whereas cooking. The present homeowners have launched new cabinetry fully sympathetic to the constructing’s mid-century design, with sliding doorways and cutout handles. Underfloor heating has been put in beneath impartial porcelain flooring tiles, which lead in direction of the balcony on the entrance of the plan. A wall of glazed doorways folds open to offer entry, concurrently making the residing house twin facet and subsequently exceptionally gentle.

The darkish pine stairs rise to the fourth flooring, their ’60s patina creating an atmospheric ascent. A horizontal skylight welcomes gentle into the house. There are two bedrooms on this flooring; the rear bed room options authentic built-in cabinetry and has direct entry to a balcony. The opposite has house for a desk; storage takes the type of a full-height built-in wardrobe. There’s a separate WC and loo, each of which make use of a easy palette in shades of white and blue. These rooms have been up to date by the present homeowners but are completely sympathetic to the design elsewhere.

Out of doors House

Glazed doorways fold open from the kitchen to the entrance balcony, which is shielded from the road by mature greenery. Wood decking extends underfoot and the timber in entrance of the constructing solid a good looking, dappled gentle over the house.

The second balcony extends instantly from the rear bed room on the fourth flooring and has expansive views north in direction of Alexandra Palace. The condo’s nook place permits for far-reaching, uninterrupted vistas and the highest flooring location of this balcony means it isn’t missed, making certain it receives copious quantities of sunshine.

There may be an expansive communal backyard, which is solely for the usage of residents. It’s impeccably maintained and is a tranquil spot that feels completely secluded.

The Space

Crescent Street is a tranquil tree-lined avenue inside strolling distance of the outlets and eating places of Crouch Finish Broadway. To the west is Highgate Wooden and the adjoining Queen’s Wooden, with a playground and a big expanse of taking part in fields. To the north is Alexandra Park and to the south is Finsbury Park, that are related by Parkland Stroll, a former railway line. Highgate Spinney is a brief stroll from Coolhurst Tennis Membership, in addition to Coleridge Major College, which is rated ‘Excellent’ by Ofsted.

Native transport hyperlinks embody Crouch Hill British Rail station and Highgate Underground station (Northern Line), in addition to wonderful native buses.

Tenure: Leasehold with Share of Freehold
Underlying Lease Size: approx. 976 years remaining
Service Cost: Approx. £3,000 each year
Council Tax Band: E 


Please be aware that each one areas, measurements and distances given in these particulars are approximate and rounded.
The textual content, images and flooring plans are for common steerage solely. The Fashionable Home has not examined any companies,
home equipment or particular fittings — potential purchasers are suggested to examine the property themselves.
All fixtures, fittings and furnishings not particularly itemised inside these particulars are deemed detachable by the seller.


RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments