Sunday, February 25, 2024
HomeModernGlenn Howells Architects to show Typhoo Manufacturing unit into BBC Birmingham HQ

Glenn Howells Architects to show Typhoo Manufacturing unit into BBC Birmingham HQ


British studio Glenn Howells Architects has unveiled its design for the BBC headquarters in Birmingham, which shall be situated within the historic Typhoo Manufacturing unit within the Digbeth space.

The shell of the nearly-century-old constructing shall be retained, with Glenn Howells Architects adapting its inside to create a purpose-built office.

Front of BBC Birmingham by Glenn Howells Architects
The BBC Birmingham headquarters shall be situated within the previous Typhoo tea manufacturing unit

The studio goals to protect as a lot of the unique tea manufacturing unit as potential and two-thirds of the ultimate constructing will utilise the manufacturing unit’s present structural body.

A double-height “shopfront” is designed to attach the constructing to the neighbourhood, whereas an atrium will run by its centre and add pure mild to the inside. Bridge hyperlinks spanning the atrium will join the 2 wings of the constructing.

Brick facade of renovated tea factory
Will probably be a part of the Typhoo Wharf masterplan

The BBC Birmingham headquarters could have studio areas, enhancing suites, workspaces and assembly rooms on the primary and second flooring, whereas the highest flooring will home roof terraces.

Its roof will harvest water and likewise generate electrical energy by photovoltaic panels. A brown roof to the south of the constructing shall be designed to boost native biodiversity.

Interior of BBC headquarters by Glenn Howells Architects
An atrium will deliver mild into the inside

Glenn Howells Architects has additionally redesigned the manufacturing unit’s western facade, which can function a stepped parapet and alternating English bond brickwork.

Will probably be shaded by brickwork piers and have a extremely insulated, hermetic facade to make sure “exemplary” thermal efficiency.

The studio goals for the BBC Birmingham headquarters to ship “an exemplar sustainable workspace”, with its design set to realize a BREEAM ranking of “excellent” in addition to an vitality efficiency certificates of “A”.

The adaptive reuse of the Typhoo Manufacturing unit is a part of the broader Typhoo Wharf masterplan, which can be being delivered by Glenn Howells Architects.

This may create a mixed-use and cultural district centred round Birmingham’s canal community.

Atrium inside BBC building
The constructing could have studios and different workspaces

“The BBC’s transfer to The Tea Manufacturing unit is the primary piece of the jigsaw in our Typhoo Wharf masterplan and reinforces Digbeth as town’s rising cultural epicentre,” mentioned Glenn Howells Architects companion Sandeep Shambi.

“By choosing adaptative reuse over new construct, we’re bringing this derelict constructing again to life for the following 100 years – not solely to maintain this historic legacy going, however to uphold the low carbon rules all of us try for, and supply a catalyst for the broader regeneration of Digbeth.”

People inside former Typhoo factory
A lot of the unique constructing shall be preserved

Glenn Howells Architects has places of work in London and in Digbeth, the place it has been based mostly for greater than 30 years.

The studio’s earlier work features a lantern-like college for the English Nationwide Ballet and Birmingham’s tallest residential skyscraper.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments