Saturday, February 24, 2024
HomeModernHenning Larsen makes use of pure supplies at Feldballe College in Denmark

Henning Larsen makes use of pure supplies at Feldballe College in Denmark


Straw, eelgrass and wooden function on this bio-based extension that Danish structure studio Henning Larsen has added to Feldballe College in Denmark.

The angular timber-clad extension, which accommodates science school rooms, is meant to reveal the potential of pure supplies in structure.

It was designed by Henning Larsen with the purpose of getting the carbon sequestered within the building supplies assist to offset the constructing’s lifetime emissions.

Aerial view of Feldballe School in Denmark
Henning Larsen has prolonged the Feldballe College in Denmark

“On the core of this challenge is funding in schooling,” lead architect Magnus Reffs Kramhøft instructed Dezeen.

“We needed to indicate the varsity pupils that there’s a higher method to construct, that it is potential to design a non-toxic constructing.”

The domestically sourced biomaterials used within the challenge had been chosen for his or her means to sequester, or retailer, carbon from the environment.

Aerial view of Feldballe School extension by Henning Larsen Architects
It has an angular type

“These supplies are viable options to concrete, brick and metal, and crucially, supplies that sequester relatively than emit carbon dioxide, are completely freed from poisonous chemical compounds, fire-safe, and provide each environment friendly insulation and an incredible indoor local weather,” mentioned the studio.

Amongst them is a wall panel system manufactured from compressed straw in wood cassettes, together with a timber roof.

Timber-clad school building
The constructing makes use of bio-based supplies

Inside, untreated plywood is used for built-in furnishings and can also be left uncovered on the partitions.

The lecture rooms, which sit beneath pitched roofs, function timber beams and straw-panel ceilings which might be left seen all through too, serving to to assist create a heat environment.

Wood-lined facade of Henning Larsen-designed building
Timber traces its exterior

Photo voltaic panels on the roof of the constructing generate electrical energy to assist energy it, whereas its interiors are naturally ventilated.

This pure air flow system is aided by eelgrass, a kind of fast-growing seaweed, which is used within the type of filters that pull in air by means of the facade.

Wood-lined building with solar panels on the roof
Photo voltaic panels present electrical energy for the constructing

“The pure supplies lend the extension a heat, welcoming expression, and since there is no such thing as a want for giant air flow ducts or suspended ceilings, the rooms are spacious and high-ceilinged,” mentioned Henning Larsen.

“The permeable traits of straw permit humidity to flee, and the inside partitions encompass clay plaster, supporting its diffusion qualities.”

In accordance with Henning Larsen, the constructing’s carbon footprint will equate to 6 kilograms of carbon dioxide per sq. metre yearly, over a lifespan of fifty years.

This surpasses Danish requirements, which presently require all building tasks to maintain under 12 kilograms of carbon dioxide per sq. metre yearly.

Interior of Feldballe School extension by Henning Larsen Architects
It accommodates science school rooms inside

“These targets discuss with a challenge’s total footprint from operational emissions to these related to the manufacturing of supplies and their set up,” mentioned the studio.

“For reference, the European common quantities to between 500 to 1,000 kilograms of carbon dioxide per sq. metre.”

Classroom interior with wooden walls
Plywood is used on the partitions and for furnishings

Henning Larsen additionally mentioned that the extension has the potential to be simply disassembled and reused or recycled sooner or later.

“The true measure of the challenge’s influence lies in what it’ll provide to the various youngsters of Feldballe College in addition to the local people by means of the years,” concluded Kramhøft. “Up to now, the selection of supplies has confirmed conducive to a wholesome and nice studying surroundings for college students and academics.”

Interior of Feldballe School extension by Henning Larsen Architects
Timber beams are left uncovered

Based mostly in Copenhagen, Henning Larsen is an structure studio based by the Danish architect Henning Larsen in 1959. It was awarded the European Prize for Structure in 2019.

The studio additionally lately accomplished a mass-timber centre for automotive producer Volvo and a timber church with trapezoidal roofs in Copenhagen.

Bio-based extension by Henning Larsen Architects
Straw panels cowl the ceilings

The studio hopes that its use of bio-based supplies will encourage their uptake within the business and result in extra efforts to cut back carbon emissions in building.

“We all know that we can not look forward to policymakers to push the inexperienced agenda, we should face the load of our design selections headfirst, altering our practices, bettering ourselves, and pushing our business,” concluded the studio’s director of innovation Jakob Strømann-Andersen.

The images is by Rasmus Hjortshøj.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments