Sunday, April 14, 2024
HomeHouse DesignJapanese patchwork approach informs burger bar inside by Sapid Studio

Japanese patchwork approach informs burger bar inside by Sapid Studio


Sapid Studio aimed to maintain as a lot of the unique fit-out as potential throughout this renovation mission, which noticed the Swiss design agency flip one burger restaurant in Geneva, Switzerland, into the house of one other.

The brand new burger joint, named Sando after the Japanese phrase for sandwich, is positioned close to the waterfront in Rive Gauche and serves burgers infused with Japanese flavours corresponding to teriyaki tamago and miso bacon.

Seating area of Sando burger restaurant
Sapid Studio designed the interiors of the Sando burger joint in Geneva

For the reason that area was initially designed for the same institution, Sapid Studio made no modifications to the structure.

As an alternative, founders Cecile-Diama Samb and Michael Piderit took a retrofit-first method impressed by the Japanese craft of boro, which entails repeatedly mending and stitching collectively textiles to create a multi-layered patchwork.

Bar counter and stools in restaurant in Geneva by Sapid Studio
The studio retained the present tiled flooring and the bar

On this spirit, the studio retained the inside’s unique bar – merely re-finishing it in brushed and corrugated chrome steel – and patched up the present tiled flooring.

The millwork of the earlier restaurant was dismantled and repurposed to kind wainscoting and a table-height counter operating alongside the window entrance, designed to resemble these present in Japanese ramen retailers.

Window front with counter seating in Sando burger restaurant
The unique millwork was repurposed into window counters and wall panels

“All efforts have been made to take advantage of impactful change to the area whereas minimising the quantity of wasted materials,” Sapid Studio co-founders Cecile-Diama Samb and Michael Piderit advised Dezeen.

“It’s the re-working of an present component, stitched along with surgical demolition, alterations and additions, that creates the distinctive patchwork that’s Sando.”

Most actually, the boro approach is mirrored within the tapestries that hold in rows from the partitions and ceilings, produced from reclaimed textiles by native upcycling workshop Lundi Piscine.

Stitched onto a translucent open-weave tarlatan backing, these function fragments of vivid yellow letters that spell out Sando in each English and Japanese.

Counter seating in restaurant in Geneva by Sapid Studio
Translucent tapestries by Lundi Piscine adorn the partitions and ceilings

Birchwood is featured liberally all through the inside and was completed in three totally different stains for distinction, as seen within the bar stools that line up alongside the steel-clad counter to kind a delicate gradient.

The 2 lighter stains have been additionally used to create a colour-block impact throughout the wall panelling and the window counter. Right here, diners can sit on aluminium stools by Danish model Frama that have been chosen to match the brushed steel counter.

Seating area in Sando burger restaurant
Recycled plastic stools present extra seating within the again

One other seating space in the back of the area sees easy off-white steel tables paired with speckled stools produced from recycled plastic by Normann Copenhagen.

Other than the tapestries, the one different wall ornament is offered by a number of bespoke prints from Swiss illustrator Kristell Silva Tancun, depicting basic Japanese artwork motifs remixed with burgers, fries and quick meals objects.

Burger and drink on stainless steel counter
The restaurant serves burgers infused with Japanese flavours

Different well-designed burger joints embody PNY Citadium in Paris, which has a sunset-hued inside knowledgeable by the roadside diners of America’s West Coast, and Noma’s burger spinoff POPL in Copenhagen.

The pictures is by Alicia Dubuis.



RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments