Saturday, April 20, 2024
HomeHouse DesignLakeside theatre in Chile options "field inside a field" development

Lakeside theatre in Chile options “field inside a field” development

best barefoot shoes

An structure workforce of Nicolás Norero, Leonardo Quinteros and Tomás Villalón has created a neighborhood theatre out of glued laminated timber alongside a lake’s shoreline in Panguipulli, Chile.

The Theater of the Arts of Panguipulli (Teatro Educativo de las Artes) was accomplished in November 2022 on the banks of Panguipulli Lake.

Interior of glued laminated timber theatre
The theatre is situated on the banks of Chile’s Panguipulli Lake

The compact theatre serves as an arts schooling centre for youngsters, faculties and area people members to interact in music, theatre, portray, dance, and literature.

The Company of the Arts of Panguipulli was initially fashioned in 2007 and functioned out of a former Catholic mission home.

Rectilinear theatre by Nicolás Norero, Leonardo Quinteros and Tomás Villalón
Nicolás Norero, Leonardo Quinteros and Tomás Villalón designed the construction to “contact the bottom as little as doable”

When this system exceeded its capability, the Asociación de Oficinas de Arquitectos and the Corporación de Adelanto de Panguipulli launched a design competitors and Nicolás Norero, Tomás Villalón, and Leonardo Quinteros had been chosen to create a brand new house – a grand room with the character of an open college – that might maintain 250 individuals.

The 15,070-square foot (1400-square metre) construction goals “to the touch the bottom as little as doable”.

Glued laminated timber slats within Chilean theatre
The theatre affords a connection between the town and the lake

Positioned inside a small grove of timber on the water’s edge, the constructing establishes a waterfront promenade and serves as a connection between the town and the lake.

Going through the town, an exterior plaza connects the theatre to a coastal stroll among the many timber.

Large auditorium at the theatre
A strengthened concrete plinth defines the bottom of the constructing

“In the direction of the lake, a second sq. with flooring, rocks, and water is proposed, welcoming the opening of the stage in the summertime and connecting the theater with the outside,” the workforce instructed Dezeen.

The constructing features as a field inside a field.

Mass timber theatre facade
The outside field consists of a mass timber construction

The outside field consists of a mass timber construction wrapped in wooden. The uninterrupted exterior ring is double-height and comprises the lobby, cafeteria and exhibition corridor.

Glazing permits views out to the lake, and small louvred shades management thermal acquire on the inside whereas offering texture and rhythm to the house.

The inside field holds the 250-seat theatre – which additionally features as a versatile house for educating and efficiency – wrapped in heat plywood with raked, black seating.

“[It is] an opaque quantity, acoustically and thermally insulated, conceived as an built-in house that eliminates the proscenium, making a steady inside that opens as much as the lake by a single window spanning its whole width,” the workforce stated.

Walkthrough window
A walkthrough window connects the efficiency house to the secondary public sq.

The lengthy, walkthrough window connects the efficiency house to the secondary public sq. on the lakeside, and a band of diagonal trusses serves as an accent for the orthogonal structural components.

The bottom of the constructing is outlined by a strengthened concrete plinth that holds dressing rooms and companies – whereas mitigating the topography and guarding towards altering water ranges from the lake.

Rectilinear wooden theatre
Native supplies had been utilised within the development

The glulam development system minimised development time, utilised native supplies and lowered emissions, in addition to simplifying particulars with modularisation and utilizing the supplies because the outward expression.

“Equally, the technique of a field inside a field permits for the management of sustainable facets of a chilly area of southern Chile,” the workforce stated.

The brand new theatre serves over 2,500 kids from 25 regional faculties.

Just lately, glulam was utilized in one other Chilean challenge: an underground sports activities centre within the Atacama desert designed by Benjamín Murúa Arquitectos.

The pictures is by Cristóbal Palma.



RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments