Sunday, February 25, 2024
HomeModernLama and Rosa are Pezo von Ellrichshausen pavilions in Chile

Lama and Rosa are Pezo von Ellrichshausen pavilions in Chile


Structure studio Pezo von Ellrichshausen has put in a pair of concrete pavilions, named Lama and Rosa, within the Chilean countryside.

Lama is shaped of a vertical staircase tower, providing views out over the Andes Mountains, whereas Rosa is a glass room set right into a hillside beneath a horizontal concrete roof slab.

Lama lookout tower at sunset
Lama is a concrete lookout tower

Each are positioned on a 130-hectare rural web site owned by Pezo von Ellrichshausen founders Mauricio Pezo and Sofia von Ellrichshausen in Yungay, the place the husband and spouse have been residing and dealing for over a decade.

Rosa was the primary of the 2 pavilions to finish. Perched atop a hill rock, this 40-square-metre construction is primarily outlined by its horizontal geometries.

Rosa hilltop shelter is a is a Pezo von Ellrichshausen pavilion in Chilean landscape
Rosa is a pavilion sunken right into a hilltop

The pavilion has a sq. footprint, containing a single room, with a ground degree set 60 centimetres beneath the extent of the instantly surrounding floor.

There isn’t a construction in any of the constructing’s corners. As an alternative, the concrete roof slab is supported by 4 columns positioned in the course of every wall.

Frameless glazing fills the hole between the panorama and the roof, with some panels capable of slide open, permitting unobstructed views and creating a way of weightlessness.

Rosa hilltop shelter is a is a Pezo von Ellrichshausen pavilion in Chilean landscape
Rosa’s concrete roof is supported by columns on the aspect, fairly than on the corners

“The platform is barely separated from the terrain,” mentioned Pezo and Von Ellrichshausen.

“Not solely static however seismic, the rotational stress of this concrete construction is managed by crossed and diagonal beams embedded into the slab,” they defined.

Rosa pavilion with staircase
A separate staircase gives entry to the roof

A fire sits on the constructing’s precise centre, at a 45-degree angle to the encompassing partitions. Its rectilinear chimney extends up by the roof, the place it creates the impact of a sundial.

A minimal concrete staircase sits alongside the constructing, nearly touching, to supply entry to the roof.

Concrete fireplace inside Rosa pavilion
A fire sits on the pavilion’s centre

“The inside could be understood as a hut missing interiority, as a single room barely divided into 4 equal quadrants,” mentioned the architects.

“The expertise of this place is sure to its double nature,” they added. “Relying on the place below or over the synthetic floor, it would resonate with the carved or the aerial world, both cave or a cloud.”

The second of the 2 pavilions, Lama, is inbuilt a secluded location surrounded by native bushes.

The vertical type of the 35-square-metre construction is dissected by a sq. ground slab that gives the constructing with a first-floor degree.

Lama lookout tower at sunset
A rainwater pool surrounds the primary ground of Lama

A spiral staircase climbs up by the centre of the tower to achieve this higher degree, the place the overhanging part of the slab is revealed to be a shallow rainwater pool.

“It turns the slab each right into a mirror that displays the higher part of the tower, the sky and the encompassing bushes, and in addition right into a fictional glass, a transparency, that means the presence of the decrease tower,” mentioned the architects.

Lama lookout tower first floor with ladder
There are doorways on all 4 sides, providing views in all instructions

There are doorways on all 4 sides of the constructing at each floor and first-floor degree, offering views in all instructions. However there may be additionally an additional ground that is not seen from the surface.

A ladder leads up from the first-floor platform right into a darkish room punctured solely by peepholes, which the architects describe as “a sort of devious digicam obscura”.

Spiral staircase inside Lama
A spiral staircase extends up by the constructing’s centre

From right here, it is potential to entry a roof terrace with a fireplace pit.

“On the proper distance, [it] may flip all the tower into an outdated chimney,” recommended Pezo and Von Ellrichshausen.

Painted flowers on concrete
The concrete partitions are painted with illustrations of 30 flower species

The constructing is embellished with hand-painted flowers, depicting 30 native species, which cowl the inner partitions surrounding the staircase.

Round openings often puncture the partitions, permitting a small quantity of daylight to filter in.

Rosa hilltop shelter is a is a Pezo von Ellrichshausen pavilion in Chilean landscape
The pavilions are positioned on a 130-hectare web site owned by the architects

Each Lama and Rosa have been accomplished below the banner of Fundacion Synthetic, a basis arrange by the architects with the long-term objective of turning the largely rural property right into a cultural establishment and nature reserve.

The couple have already constructed one different constructing right here; Luna is an experimental compound the place artwork could be exhibited amongst nature.

Different self-commissioned tasks by the duo embrace Poli, a extremely geometric home used for artist residencies, and Cien, the architects’ own residence and studio.

The images is by Pezo von Ellrichshausen.


Venture credit

Shopper: Fundacion Synthetic
Creator: Pezo von Ellrichshausen (Mauricio Pezo & Sofia von Ellrichshausen)
Lama collaborators: Emilie Kjaer, Maria Arnold, Francesco Caminati, Beatrice Pedrotti, Theo Cozzi, Olga Arzul
Rosa collaborators: Beatrice Pedrotti, Lukas Vadja, Theo Cozzi, Olga Arzur
Construction: Sergio Contreras
Development: Constructora Pure

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments