Saturday, February 24, 2024
HomeModernLeibal — Casa Alferez

Leibal — Casa Alferez


Casa Alferez is a minimal dwelling positioned in Cañada De Alferes, Mexico, designed by Ludwig Godefroy. The Alferez Home idea attracts inspiration from the romantic notion of a cabin within the woods, offering a protecting haven amidst a forest setting. The designer envisioned a cube-like construction showing to have fallen onto the forest flooring among the many timber. The venture goals to create a secluded dwelling within the forest that prioritizes a way of safety. The home, resembling a vault, is constructed from concrete to guard and take care of its inhabitants. The design combines two contrasting components – the romantic cabin aesthetic and the fortress-like brutalist safety. The bottom flooring options minimal home windows, whereas increased home windows stay inaccessible from exterior, providing views of the sky and pine timber inside. The compact structural footprint minimizes the necessity for advanced and dear foundations because of the land’s topography.

The design opts for vertical development, incorporating a second floor flooring as a suspended rooftop terrace amidst the timber. The rooftop serves because the morning space, whereas the pure floor flooring capabilities because the afternoon space. The home seems to steadiness precariously on the pure slope, cantilevered on the south nook and sunken on the north nook. This design selection creates a singular distinction between the cabin’s sense of lightness and the burden of the concrete, enhancing the fortress-like character. The home seeks to seize mild filtering via the timber and set up a reference to the encompassing pine timber’ canopies. With its compact 9×9 meter footprint, the design grows vertically to permit occupants to work together with the tall pine branches. The home’s structure options half-levels organized round a double-height house, giving the inside a cathedral-like environment. Gentle enters via excessive home windows and skylights, illuminating the complete house and compensating for the restricted ground-floor home windows.

Pictures by Rory Gardiner

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments