Saturday, February 24, 2024
HomeModernLeibal — Matski Home

Leibal — Matski Home


Matski Home is a minimalist residence positioned in Minsk, Belarus, designed by ZROBIM architects. The architect’s dedication to a singular and experimental strategy is exemplified by the challenges the proprietor encountered and successfully tackled in the course of the venture’s growth. Initially, the property contained a landfill, ingeniously remodeled into two inviting synthetic ponds. This transformation not solely added aesthetic worth but additionally contributed to the neighborhood’s revitalization. Moreover, the architect’s deep respect for the encircling context is obvious within the design. Leveraging a major distinction in website elevation, the result’s a outstanding cantilevered home extending 4.5 meters over the sting—a daring architectural feat that provides a definite and adventurous character to the construction. In a harmonious nod to the surroundings, the proprietor plans to domesticate crops on the home’s roof, with all essential technical tools seamlessly built-in into the roof area.

This strategy maximizes obtainable area and underscores the proprietor’s dedication to sustainable residing and experimentation. With meticulous consideration of sunshine orientation and thermal engineering, the design options an expansive entrance of panoramic glazing (comprising 65% of the wall space) alongside the south-west façade, providing breathtaking views of the built-in pure environment. Conversely, the north façade stays intentionally unadorned to attenuate warmth loss from the shaded aspect. Harnessing passive photo voltaic heating, the flooring and inside partitions are constructed from strong concrete, enhancing thermal inertia and sustaining a good microclimate inside the half-timbered home. On the coronary heart of the dwelling lies an atrium housing a residing nut tree—an ever-changing ingredient that mirrors the seasons and connects inhabitants with the cycles of nature.

The tree’s presence extends to each room in the home. This central atrium has additionally influenced the format of the home, which is fluid and corridor-free, permitting for numerous pathways via the area. Ceiling heights are thoughtfully proportioned to room sizes, with 2.5-meter-high, white-painted ceilings in hallways and corridors to create a way of openness. In distinction, residing areas boast 3-meter-high ceilings adorned with finely crafted picket planks, individually made and detachable to entry hidden utilities. The monochromatic shade palette is complemented by a pure collection of supplies: the nice and cozy tones of wooden within the ceiling and furnishings, monolithic arch concrete, and polished steel accents. Impressively, 95% of the furnishings and lighting are custom-made in keeping with the proprietor’s distinctive designs, infusing the inside with a way of pricey pure minimalism.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments