Sunday, February 25, 2024
HomeModernNeil Dusheiko Architects revamps Home of the Parts in London

Neil Dusheiko Architects revamps Home of the Parts in London


A inexperienced wall and a charred-timber extension outline Home of the Parts, a Victorian dwelling in London renovated by native studio Neil Dusheiko Architects.

Supposed to imitate a “spa-like retreat”, the Peckham dwelling was remodelled to brighten its darkish, closed-off inside and assist convey nature in.

Whereas opening up its inside to the skin, Neil Dusheiko Architects added a rear extension clad in charred timber.

Victorian home in Peckham
Neil Dusheiko Architects has revamped a Victorian home in London

“We aimed to make use of the present home as a discovered object and rework it to discover methods how we might convey the proprietor nearer to nature by opening up the historic Victorian construction to the weather,” studio founder Neil Dusheiko advised Dezeen.

“We needed to discover how the home might use pure parts to play to the senses,” he continued. “We additionally needed the home to really feel alive by bringing the vegetation in as an ‘occupant’ of the home.”

Inside, a collection of skylights, voids, and openings have been added to the late-Nineteenth-century residence, together with a double-height area bordered by a residing wall.

Rear extension of House of the Elements by Neil Dusheiko Architects
The studio added a rear extension with charred-timber cladding

“There are massive open areas which have an audible dimension, vegetation that play on the sense of scent, polished plaster surfaces juxtaposed with rougher brick textures coping with the tactile and light-weight and darkish areas that work with our visible senses,” defined Dusheiko.

Home of the Parts’ entrance corridor and entrance residing area have been retained, with unique options together with plaster mouldings and a fire left in place.

Green wall inside House of the Elements by Neil Dusheiko Architects
There’s a inexperienced wall inside

Completed with trendy furnishings, white-painted partitions and wood flooring, the lounge leads right into a double-height void that connects the present portion of the house to the extension.

A big residing wall runs alongside one aspect of the void, which is topped with a skylight and lets gentle into the inside whereas opening it as much as views of the backyard.

Charcoal-coloured kitchen
The kitchen has charcoal partitions and metallic surfaces

“The consumer’s Sri Lankan heritage, and the work of Sri Lankan architect Geoffrey Bawa, knowledgeable a lot of the design strategy – specifically using vegetation to create a inexperienced verdant atmosphere stuffed with visible curiosity and textures, and areas that stream into one another to supply gentle, pure air flow and views,” mentioned Dusheiko.

“The inexperienced wall, positioned below a big glazed skylight that gives the planted area the total spectrum of daylight, with sun-loving species positioned nearer to the sunshine and vegetation requiring extra shade in direction of the underside.”

Living room of House of the Elements by Neil Dusheiko Architects
A hearth is among the many present particulars to have been retained

Above the retained hearth, a sculptural art work by Italian artist Soda stretches up the wall bordering the void.

The residing wall leads into the charred-timber extension, the place a kitchen with charcoal partitions and metallic surfaces opens onto the again backyard.

 

On the higher stage, the rooms and landings that border the double-height void function balconies and openings that overlook the bottom flooring.

This features a rest room, the place a wood tub is positioned alongside a window framing the inexperienced wall.

Bathroom with wooden tub
A toilet overlooks the inexperienced wall

The primary-floor bedrooms and bogs are completed with dark-coloured partitions, designed to distinction the brightness of the opposite areas in the home.

“We felt that as the home had a whole lot of skylights and an abundance of pure gentle, we might work with a extra tonal color palette that may very well be learn towards the crisp detailing of the Victorian home,” mentioned Dusheiko.

Loft extension with wooden details
Neil Dusheiko Architects additionally added a loft extension

Above the primary flooring, Neil Dusheiko Architects added a loft extension, which incorporates a house workplace and options a big window that gives views of the treetops within the backyard.

Different London dwelling renovations just lately featured on Dezeen embody a basement condominium designed to really feel like a wood cabin and a Victorian terrace in Hackney that was refreshed with a vibrant extension knowledgeable by Nineteen Fifties American kitchens.

The images is by Jim Stephenson.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments