Saturday, February 24, 2024
HomeModernPashenko Works makes use of corrugated steel and blockwork for London extension

Pashenko Works makes use of corrugated steel and blockwork for London extension


Uncovered blockwork and corrugated metal had been used to deliver a brutalist really feel to this extension of a Victorian terrace in Camberwell, south London, designed by native follow Pashenko Works.

Commissioned to increase the terraced house with the intention to accommodate a number of generations of the identical household, the studio greater than doubled its current ground space, together with the addition of an end-of-garden studio constructing.

Exterior photo of Camberwell House
Camberwell Home is situated in South London

The rear and higher extensions present extra bedrooms and a brand new dwelling, eating and kitchen area, which connects to the present house through a skylit “atrium” at its centre.

Maximising gentle and views throughout the lengthy and slender plan, a wall of full-height glazing overlooks a lush backyard, which ends in a stand-alone bed room in an impartial constructing.

Exterior photo of the back of Camberwell House
It was designed by Pashenko Works

“The atrium, which types the guts of the constructing, brings daylight deep into the plan, subsequently lowering the necessity for synthetic gentle and contributing to warming up the home from autumn to spring by photo voltaic positive aspects,” defined the studio.

“The openable home windows within the highest level of the atrium present efficient pure cross-ventilation in summer season, eliminating the necessity for air-conditioning.”

Interior photo at the South London home
Uncovered blockwork and corrugated metal had been used throughout the extension

On the primary ground, a smaller quantity containing a bed room sits above the atrium, connecting to the principle home through a small bridge alongside a staircase that leads up right into a loft extension.

Within the current entrance of the house, a former dwelling area has been transformed into an workplace, separated from the extension by a glass wall with sliding doorways that enable it to profit from gentle and views from the adjoining atrium.

Externally, the brand new volumes have been clad with white panels of corrugated metal, complemented by skinny, white window frames in white aluminium.

The backyard is lined by two white-painted partitions that proceed the language of the blockwork inside, with a paved patio and slender path resulting in the backyard room.

Photo of the upper level of the home
The house was reorganised round a central atrium

Mirroring the rear extension, this extra bed room area appears by the backyard and into the principle house by a fully-glazed wall incorporating a sliding door.

“The facet partitions of the backyard are handled as a vertical extension of the horizontal floor of the backyard and are used for rising climbers,” stated the studio.

Photo of a bedroom at Camberwell House
The inside has a simplistic materials palette

Different London house extensions not too long ago featured on Dezeen embody a “playful and exuberant” venture by Charles Holland Architects, and the addition of a charred wood-clad extension and backyard studio to a household house by Mata Architects founder Dan Marks.

The pictures is by Stijn Bollaert.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments