Friday, May 24, 2024
HomeModernRichard Parr Associates nestles charred-timber residence into UK countryside

Richard Parr Associates nestles charred-timber residence into UK countryside

best barefoot shoes

UK structure studio Richard Parr Associates has accomplished a single-storey household residence on a wild countryside website in Oxfordshire.

Drawing on the native farmhouse typology, the house by Richard Parr Associates includes a sloped-roof brick construction clad with charred timber and topped with corrugated steel roofing.

Exterior view of A Modern Oasis in Oxfordshire
The design attracts on the native farmhouse typology

To raised body the views of the encircling panorama, the studio demolished an current construction and re-sited the house – opening every room as much as panoramic views.

The 350-metre-square house is cut up into 4 distinct quarters unfold throughout two wings, every fronted with monolithic brick partitions.

External courtyard at home by Richard Parr Associates
The construction is clad in charred timber and has corrugated roofing

A courtyard connecting the 2 wings centres the house and hosts a video games room wrapped with floor-to-ceiling home windows.

Inside, sliding doorways connecting the quarters provide the flexibleness to boost privateness or connectedness throughout the residence, whereas full-height openings across the perimeter lead out to a collection of paths that wrap across the residence.

Living space interior within A Modern Oasis in Oxfordshire
The house is cut up into 4 quarters unfold throughout two wings

All through the inside, polished concrete flooring are complemented by lime plaster partitions, stained ash joinery and wool ceilings, together with doorways lined with corten metal.

The massive household wing comprises an open-plan kitchen centred by a black-stained ash kitchen unit, together with a eating space and residing area.

Sliding doorways within the residing space lead out to an adjoining, sheltered out of doors seating space, full with a wood-burning range and a bench that runs alongside the size of the brick wall.

On the residence’s reverse finish, a ‘comfortable’ sits off the central video games rooms and equally opens as much as a sheltered courtyard fitted with a wood-burning fire.

Corridor within Oxfordshire home by Richard Parr Associates
Polished concrete flooring and wool ceilings characteristic on the inside

Within the second wing, a light-filled essential bed room is wrapped by sliding doorways main out to a personal patio.

An ensuite lavatory in the primary bed room options an oval bathtub fronted by a window framing views of the panorama.

Ensuite bathroom within A Modern Oasis by Richard Parr Associates
An ensuite lavatory includes a bathtub fronted by a window

Hedges and bushes planted across the plot allowed the studio to channel views of the panorama, whereas growing the privateness for the residents.

Different not too long ago accomplished tasks that use charred timber embrace a “hut-like” residence clad with blackened wooden in Japan and

The pictures is courtesy of Brotherton Lock.


Mission credit: 

Architect: Richard Parr Associates
Shopper: Personal shopper
Structural engineer: BTA Structural
Design contractor: Barr Construct
M&E guide:
Pool Structure
QS: PT Initiatives
Panorama contractor: Nicholsons

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

java burn weight loss with coffee

This will close in 12 seconds