Saturday, April 20, 2024
HomeHouse DesignSergison Bates Architects completes courtyard housing block in London

Sergison Bates Architects completes courtyard housing block in London

best barefoot shoes

A planted communal courtyard designed to advertise “neighbourliness” and gray brick outline this infill housing block by Sergison Bates Architects in Clapham, London.

Positioned in an enclosed web site behind rows of terraced Victorian homes in an city block, Lavender Hill Courtyard Housing was designed to convey mild into the 9 residences on the location by means of the usage of courtyards, terraces and lightwells.

Photo of Lavender Hill Courtyard Housing
The housing block was designed by Sergison Bates

The courtyard housing block designed by Sergison Bates was one among thirty winners of the Royal Institute of British Architects’ Nationwide Awards for 2023.

The positioning, which was beforehand dwelling to a sheet steel workshop, is accessed by means of a timber-lined passageway resulting in a mews avenue.

Exterior photo of Lavender Hill Courtyard Housing
It was constructed from brick

The brand new block consists of 9 residences throughout three flooring, all organized round a communal backyard that gives a “group dimension” to the venture.

“Inside and outdoors, areas merge in a casual approach throughout varied thresholds and ranges,” the studio advised Dezeen. “[They] give the venture a social focus, an invite to neighbourliness.”

Photo of Lavender Hill Courtyard Housing
It was constructed on an infill web site

The exterior facade of the block displays the Victorian industrial heritage of the location, making use of gray brick piers to boost the vertical proportions of the constructing and to “evoke the solidity of business structure of the previous.”

Ornamentation was added by means of the usage of twisted soldier coursing brickwork within the constructing’s friezes and lintels.

Photo of the housing
Houses are organised round a communal courtyard

On coming into the block, entrances to the seven residences on the bottom ground are positioned across the communal courtyard. Stairs lead as much as the ultimate two residences, that are entered off a shared deck.

The residences are a combination of duplexes and single-storey houses. Every house contains a terrace, while the duplexes have ground-floor courtyards that act as lightwells, drawing mild deep into their plans.

In every dwelling, bedrooms are positioned on the decrease storey with home windows opening up into both a non-public or communal courtyard.

Residing areas have been positioned on the higher storey, connecting to terraces that give views into the non-public courtyards and usher in mild by means of full-height home windows.

Photo of a pathway at Lavender Hill Courtyard Housing
Bedrooms are positioned on the decrease ranges of the house

“The association of glazed screens and terraces creates a fluid set of inside and exterior rooms,” mentioned the studio.

Internally, the residences have a muted materials palette that displays the commercial character of the location. Every dwelling options terracotta and oak flooring, in addition to painted-timber wall panelling.

Photo of a terrace
Every dwelling has a terrace or non-public courtyard

Excessive ceilings with uncovered joists proceed the emphasis on verticality expressed externally, bringing it into the constructing’s inside.

An array of rooftop photovoltaic panels and extremely insulated partitions assist the constructing to exceed constructing regulation necessities concerning vitality use, in response to the studio.

Photo of a staircase
The constructing is situated in Clapham

Sergison Bates Architects was based in 1996 and has studios in London and Zurich.

Different multi-unit residential tasks in London featured on Dezeen embody a white brick block created for a group land belief in Lewisham by Archio, and a community-oriented housing growth for artists in Barking by Apparata.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments