Sunday, February 25, 2024
HomeModernSnøhetta and Tor Helge Dokka perch Home Dokka on Norwegian hillside

Snøhetta and Tor Helge Dokka perch Home Dokka on Norwegian hillside


Structure studio Snøhetta and engineer Tor Helge Dokka have created Home Dokka, a mass-timber house that perches on a hillside in Kongsberg, Norway.

Home Dokka includes a stack of two timber-clad volumes, supported by giant picket stilts drilled into the rocky, tree-lined panorama.

In line with Snøhetta and Dokka, who was additionally the consumer for the undertaking, it’s supposed to resemble a “floating treehouse”.

House Dokka overlooks the Norwegian woodland
Home Dokka is a two-storey residence perched on a hillside in Norway

This look is achieved by the house’s higher quantity, which initiatives out over the hill and is supported by stilts.

It’s distinguished by black-timber cladding and a pitched roof lined with photovoltaic (PV) panels and sits stage with the highest of the hill with a bridged entrance.

A smaller, trapezoidal quantity clad with brown-stained timber extends outward beneath the higher quantity, offering a terrace to the higher ground.

View of living space at House Dokka, Norway
Giant home windows present expansive views of the encircling panorama

Home Dokka’s construction is made predominantly from domestically sourced cross-laminated timber (CLT) and glue-laminated timber (glulam).

This varieties a part of Snøhetta’s wider ambition to make sure the 190-square-metre is low-carbon, with different methods together with using PV panels for power.

Open-plan living space in House Dokka by Snohetta and Tor Helge Dokka
It’s largely constructed from cross-laminated timber and glue-laminated timber

“The roof’s angle and course are specifically chosen to optimise photo voltaic power harvesting,” undertaking chief and senior architect Anne Cecilie Haug informed Dezeen.

“For a house, the height hours for power use are within the morning and round time for dinner, so right here, the PV panels are oriented east to west to allow direct power use with out having to retailer the power,” Haug defined.

Mass-timber residence on hillside features wooden interior
Its timber construction is left uncovered inside

Inside, Home Dokka’s mass-timber construction is left uncovered, teamed with an abundance of vegetation and expansive openings drawing in daylight.

Black window frames, furnishings and lighting fixtures together with green-toned partitions distinction the picket finishes.

Unfold throughout two ranges, the higher quantity includes an open-plan kitchen, eating room and residing space, in addition to a rest room and primary bed room. In the meantime, an workplace, a second rest room and three extra bedrooms are situated within the decrease quantity.

Picket stairs within the entrance hall lead as much as a 12-metre-square loft with views of the encircling woodland.

Snohetta and Tor Helge Dokka have created a Norwegian residence
Photovoltaic (PV) panels line the roof of the higher quantity

The absence of nails utilized in Home Dokka’s timber development course of allows the construction to be simply disassembled and recycled on the finish of its lifecycle.

Established in 1989, Snøhetta is an structure and design studio based by architects Craig Dykers and Kjetil Trædal Thorsen.

Its different just lately accomplished initiatives embrace a hexagonal paver system for city landscapes in addition to an elliptical planetarium knowledgeable by the “motion of the celebs”.

The images is by Robin Hayes.


Undertaking credit: 

Architect: Snøhetta
Undertaking lead:
Anne Cecilie Haug
Engineer:
Tor Helge Dokka
Collaborators:
 Kongsberg prosjektservice, Splitkon

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments