Sunday, February 25, 2024
HomeModernSpaceagency converts former Weeties warehouse into household residence

Spaceagency converts former Weeties warehouse into household residence


Australian studio Spaceagency has consolidated three flats in a heritage-listed cereal manufacturing facility right into a single-family residence in North Fremantle, Western Australia.

Spaceagency aimed to stress the unique quantity and industrial character of the Nineteen Thirties brick warehouse, which was as soon as used to make the breakfast cereal Weeties, whereas creating a light-weight and open inside.

Interior 5m high volume Weeties Warehouse by Space Agency Architects
Spaceagency Architects has created an industrial household residence in Australia

To attain this, the studio indifferent partitions and partitions from the unique construction however maintained its five-metre-high ceiling via the kitchen and residing area.

This helps to attract pure gentle into the beforehand darkish manufacturing facility rooms.

Exterior shell of the Weeties warehouse by Space Agency Architects
It occupies the brickwork shell of a former Weeties warehouse

“The design intention was to carry as a lot pure gentle and air flow to the inside as potential,” the studio advised Dezeen.

“Massive expanses of translucent partitions have been used to create a delicate subtle gentle all through whereas sustaining privateness to the bottom stage residing areas.”

Weeties warehouse by Space Agency Architects
There’s a round swimming pool

A white metal spiral staircase varieties a sculptural focus for the 424-metre-square residence, connecting to each the mezzanine and higher flooring stage.

It’s one among a number of curved components meant to enliven the present area, with others together with a round indoor pool and the suspended mezzanine.

Red carpet inside Weeties warehouse
Bursts of color create playful contrasts within the residence

“A sequence of curved and round varieties have been launched to the rectilinear container for distinction and dramatic impact,” the studio defined.

The mezzanine is hung from the present metal roof to supply column-free area beneath and features a research, video games space and visitor room animated by a shiny crimson carpet and matching curtain.

Weeties Warehouse by Space Agency Architects
Bedrooms are situated on the primary flooring

Metal-framed openings body views into the conservatory backyard and pool, which have been transformed from an adjoining unit.

As a part of the venture, Spaceagency undertook crucial repairs to the unique cloth and selected impartial tones when making use of new finishes to present components.

“We opted for a restricted palette of white painted brick to present partitions, with burnished concrete flooring, white painted metal, luminous translucent partitions and reclaimed timber linings,” the studio mentioned.

“[These materials] carry heat and tactile qualities to the inside area.”

Interior of converted Weeties warehouse by Space Agency Architects
The staircase is a sculptural centrepiece

On the primary flooring, the first bedrooms and loos have bursts of texture, gentle and color to create a recent distinction towards the manufacturing facility envelope. 

“The all-black glass mosaic tiled powder room, the all-white glass mosaic tiled visitor lavatory and the enjoyable pink, crimson and caramel colors within the children’ lavatory create moments of shock and delight,” Spaceagency defined.

Spiral staircase
The steps are meant to distinction with its “rectilinear container”

Spaceagency views the house as a playful area for leisure, highlighting the eight-metre-long timber bench that sits parallel to the kitchen and may host 22 visitors as a eating desk.

“The area is ideal for entertaining,” the studio mentioned. “[The design] is 100 per cent whimsy.”

Weeties warehouse conversion
Reclaimed timber strains components of the inside

Spaceagency Architects was fashioned in 2000 by Michael Patroni and is predicated in Fremantle, Western Australia.

Different Western Australian tasks not too long ago featured on Dezeen embody a revamped mid-century coastal residence by Design Concept and a timber cottage extension by Grotto Studio in Perth.

The pictures is by Jack Lovel.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments