Wednesday, April 24, 2024
HomeModernStudio Besau-Marguerre designs colour-block lobby for MK&G museum

Studio Besau-Marguerre designs colour-block lobby for MK&G museum

best barefoot shoes

German apply Studio Besau-Marguerre has overhauled the doorway corridor of Hamburg’s MK&G design museum, utilizing colors to information guests by means of the area.

The transient was to create new zoning within the lobby for higher wayfinding and orientation whereas setting the tone for the remainder of the museum with a pleasant and welcoming ambiance.

Entrance hall of MK&G museum
Studio Besau-Marguerre has overhauled MK&G’s lobby

“We needed to create a spot that permits guests to calm down and attracts them right into a world of artwork and design with a brand new color scheme and improved acoustics,” Studio Besau-Marguerre informed Dezeen.

“We needed it to be a spot of tranquillity and heat, in distinction to the hustle and bustle outdoors the museum.”

Ticket booths of museum in Hamburg by Studio Besau-Marguerre
Deep blue ticket counters had been designed to attract consideration

The Museum für Kunst und Gewerbe, or MK&G for brief, was constructed within the late nineteenth century and beforehand had a plain white lobby with the ticket workplace and cloakrooms hidden away out of sight, resulting in confusion amongst guests.

“As a result of architectural particulars, the large vacancy and the reverberant acoustics, the area regarded like a big railway station corridor and had no high quality of keep,” the studio mentioned.

Reading area in foyer of MK&G museum
Rooms are painted in progressively darker shades of terracotta

In an effort to enhance customer movement and create an inviting ambiance, the realm was reorganised in collaboration with German agency SWP-Architekten, leading to an easy and intuitive steerage system.

The brand new inside idea is marked by means of contrasting, daring colors – a signature characteristic of Studio Besau-Marguerre’s work.

For this mission, the studio developed a novel color scheme that buildings the area utilizing three major tones: vibrant blue, shiny yellow and shades of terracotta.

Lounge in museum in Hamburg by Studio Besau-Marguerre
Cobalt blue seating options within the lounge areas

MK&G guests at the moment are greeted by two shiny blue ticket desks upon entry – with the encompassing partitions painted in an identical shade for emphasis – whereas the remainder of the room is completed in white.

“Right here, guests first arrive, catch their breath and get their bearings,” the studio mentioned.

From there, museumgoers are intuitively led into the 2 adjoining lounges and cloakrooms, the place partitions are painted in progressively darker shades of terracotta to attract guests into the rooms.

Reading area in foyer of MK&G museum
The media lounge offers an area for studying books and magazines

Yellow acts as an accent color discovered throughout curtains, acoustic parts and storage lockers, whereas blue reappears to spotlight the seating areas.

“For the color idea, we had been impressed by the historic color scheme of the coffered ceiling within the vestibule that guests discover earlier than they enter the primary lobby,” the studio mentioned.

“We thought it could be good to reference the historic colors and interpret them in a up to date manner. On this manner, we confer with the historical past of the constructing and the colors really feel pure.”

A collection of mushy, heat and tactile supplies – together with wooden, wool and hand-tufted carpets – enhances the colorful interiors whereas enhancing the acoustics of the open area.

Studio Besau-Marguerre designed quite a few customized furnishings items for the area, together with the checkout counters, however was additionally eager to supply items from up-and-coming German designers.

“It was necessary for us to make use of furnishings from younger producers and designers who work sustainably and with high-quality supplies,” the studio mentioned.

Books on stands in MK&G museum
A few of these are displayed on a blue-painted timber desk by Stattmann

This contains the cobalt-blue sofas and matching pouffes within the lounges, which had been made by Berlin design model Objekte unserer Tage.

“The sofas harmonise splendidly with the spherical arches of the structure and are an ideal mixture of creative object and alluring, cosy seating panorama,” mentioned Studio Besau-Marguerre.

Cloakrooms in foyer of museum in Hamburg by Studio Besau-Marguerre
Yellow acoustic panels characteristic within the cloakrooms

Within the media lounge, the place books and magazines are on show for the studying pleasure of holiday makers, the rectangular desk and matching stools are by Frankfurt furnishings model Stattmann.

“The floor of the tables and stools is handled with a wax that creates a beautiful really feel and may be very sturdy,” mentioned Studio Besau-Marguerre.

“All of the furnishings performs with the rounded and mushy design language, in addition to heat, pure supplies, thus contributing to a harmonious, cosy ambiance.”

Yellow storage lockers inside foyer of MK&G museum
Storage lockers are completed in an identical hue

Not each element of MK&G’s authentic inside was scrapped. The studio additionally retained the large glass chandelier within the centre of the lobby that British artist Stuart Haygarth designed particularly for the area in 2018.

“It was clear from the beginning that the luminaire needed to keep and would slot in splendidly with our idea,” the studio mentioned. “It is vitally thrilling to see the way it advantages from the brand new inside design.”

Bench and digital display in foyer of MK&G museum
Digital shows promote the museum’s altering exhibitions

Studio Besau-Marguerre, which was based by Eva Marguerre and Marcel Besau in 2011, was additionally accountable for designing the interiors of one other key cultural constructing in Hamburg – Herzog & de Meuron’s £163-million Elbphilharmonie live performance corridor.

Elsewhere, the duo created the exhibition design for Christien Meindertsma’s solo present Past the Floor on the Vitra Design Museum in Basel, conceived as an instance the designer’s method to materials analysis.

The images is by Brita Sönnichsen.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments