Sunday, February 25, 2024
HomeHouse DesignStudio Paolo Ferrari designs Toronto restaurant as a "world unto itself"

Studio Paolo Ferrari designs Toronto restaurant as a “world unto itself”


Toronto-based Studio Paolo Ferrari has created cinematic interiors for a restaurant within the metropolis’s Downtown space, combining influences from filmmakers that vary from Stanley Kubrick to Nancy Meyers.

In contrast to a typical restaurant structure, Daphne unfolds as a sequence of rooms with distinct identities, every borrowing references from totally different cinema types.

Neutral-toned dining room with dramatic vaulted ceilings and a checkered floor
Daphne is laid out throughout a number of areas, together with a Nice Room designed to really feel like Nancy Meyers film

Studio Paolo Ferrari supposed every area to supply a distinct expertise for visitors, and custom-designed all the furnishings and lighting for the restaurant to make it really feel much more distinctive.

“Daphne is an elevated and exceedingly inventive tackle the American bistro, fusing the nostalgia of New England prep with marvel and eccentricity,” mentioned Studio Paolo Ferrari. “Without delay intimate and grand, eccentric and sculptural, convivial and experimental, the deeply imaginative area is harking back to a terrific residence that is advanced over time.”

Burnt orange dining area with a wavy banquette
Studio Paolo Ferrari designed {custom} furnishings and lighting all through the restaurant

Friends arrive into an intimate area that contains a clear full-height wine cupboard, which gives glimpses of the eating space past.

They then transfer by to the Nice Room, a cavernous room framed by a dramatic vaulted ceiling and adorned in a heat impartial palette.

Dining room fully enveloped in a burnt orange hue
The Drawing Room is absolutely enveloped in a burnt orange hue

By way of the centre is a line of eating tables, every paired with a rounded striped couch and two boucle-covered chairs.

The open kitchen is absolutely seen by the arches on one aspect, whereas a darker, cosier eating space colored a burnt orange hue runs alongside the opposite.

A mirrored corridor with a hand-painted landscape mural
A mirrored hall with a hand-painted panorama mural results in a separate bar space

“The grand area is harking back to the warmly luxurious spirit of a Nancy Meyers movie, with {custom} furnishings which might be deeply residential in really feel and varsity-inspired checkerboard tiling,” mentioned Studio Paolo Ferrari.

The Drawing Room past continues the burnt orange color, absolutely enveloping the partitions, ceiling and seating upholstery to create a monochromatic area.

Bar with wavy walls and green banquette
The mural continues throughout the wavy partitions of the bar room and inexperienced banquette seating comply with the curves

Cove lighting is put in behind louvres that cowl the higher partitions, including texture and shadows in addition to trace of “Cape Cod Americana”.

The bar space is reached through a protracted hall that is mirrored from ground to ceiling alongside one wall, and is lined with a hand-painted panorama mural throughout the alternative aspect.

Bar with glass countertop and fluted front
The glass bar countertop is illuminated from inside, whereas the counter entrance is fluted

This verdant rural scene continues throughout the wavy surfaces within the bar room, above inexperienced banquettes that comply with the movement of the wall.

“Daphne is a world unto itself, awaiting discovery,” the studio mentioned. “Entering into the bar is nearly akin to moving into an exquisitely-designed movie set.”

The snaking glass-topped bar counter is illuminated from inside, as a nod to the bar within the fictional Overlook Lodge from Stanley Kubrick’s film The Shining.

The counter entrance is fluted in reverence to Beaux-Arts architect Henry Bacon, whereas reflective stainless-steel throughout the again bar matches the round tables and chair toes within the room.

Outdoor dining area between two brick buildings
An adjoining dilapidated constructing was razed to create an expansive outside terrace

A dilapidated constructing adjoining to the restaurant was demolished to make means for an expansive outside Backyard Terrace with a eating space and bar.

Sandwiched between two brick buildings, this exterior area options comfortable yellow and white-striped seating surrounded by vegetation, and a row of tall timber within the centre – persevering with the botanical theme from inside.

Yellow and white-striped seating running along a brick wal
Vegetation behind the yellow and white-striped seating proceed the botanical theme from inside

A separate entrance from the road leads visitors between tall columns clad in darkish blue-purple iridescent tiles into the alley-like area.

“It was essential that the area had depth and a top quality of experimentation,” mentioned Paolo Ferrari, founding father of his eponymous agency. “Daphne is actually an energetic expertise of discovery, the place visitors can uncover considerate and revolutionary particulars all through.”

Columns of blue-purple iridescent tiles form a gateway into an alley-like outdoor terrace
Columns of blue-purple iridescent tiles type a gateway from the road into the alley-like outside terrace

The designer’s earlier tasks in Canada have included a lake home with wooden and granite interiors, and a showroom for a growth in Ottawa that seems extra like a house than a gross sales gallery.

Different latest additions to Toronto’s eating scene embody Prime Seafood Palace, which contains a vaulted-wood inside by Omar Gandhi Architect.

The images is by Joel Esposito.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments