Saturday, February 24, 2024
HomeModernUnknown Works creates "otherworldly" music studio in London backyard

Unknown Works creates “otherworldly” music studio in London backyard


Structure studio Unknown Works has accomplished Shou Sugi Bangers, a sunken music studio clad in charred timber, which sits within the backyard of a London residence.

Designed for an digital music producer, the soundproof studio is playfully named after its scalloped Accoya wooden cladding, which has been charred utilizing the Japanese strategy of Shou Sugi Ban.

Exterior of Shou Sugi Bangers music studio in London garden
Unknown Works has accomplished Shou Sugi Bangers

Each internally and externally, the studio is meant as an immersive sound area and retreat. The cladding is organized in an undulating formation, forming a sequence of nooks the place the proprietor is inspired to take a seat and hearken to pure sounds within the backyard.

In line with Unknown Works, noises equivalent to wind and birdsong are enhanced and altered by the CNC-milled surfaces of the cladding, which transition from minute grooves, harking back to vinyl information, to a smoother reflective floor at ear peak.

Charred-timber exterior of Shou Sugi Bangers by Unknown Works
The sunken music studio is clad in charred timber

“We needed to increase the brink of the studio, to create a higher feeling of separation from town,” mentioned Unknown Works.

“The sleek floor is most reflective and was used to focus sound from particular areas of the encompassing panorama to the ears of a sitter,” it continued. “The place the accoya panels transition into the smaller ridges, the sound behaves in a different way and acts to deaden reflection – altering from prime to backside on every panel.”

Curved facade of garden studio in London
Its curved facade creates a sequence of seating nooks 

The studio itself, accessed by an airlock double-door, is designed as a “room inside a room” and was created in shut session with a sound studio specialist Nick Whitaker.

Acoustic baffles and bass traps are strategically positioned to eradicate reverb, guaranteeing an optimum audio setting for the proprietor to report and compose in.

Charred cladding at Shou Sugi Bangers by Unknown Works
The cladding has grooves in its facade

“The structure of the studio is designed to isolate and withdraw,” Unknown Works advised Dezeen.

“It feels otherworldly to enter, passing between the massive double door air-lock and shutting them behind you – like coming into a submarine.”

“Popping out from a interval within the studio and sitting in one of many nooks is a part of the re-acclimatisation,” the studio added.

“From an area separated from the skin world – you might be then invited to an area to deal with the pure world round.”

Interior of Shou Sugi Bangers music studio by Unknown Works
The studio is soundproof

To remain underneath the two.5-metre peak of the permitted growth guidelines, Unknown Works partially embedded the studio into the backyard.

A big skylight permits the area to be naturally lit whereas retaining the sensation of coming into a meditative area.

Skylight looking out to trees
It’s lit by a skylight

Unknown Works is a London studio based by Ben Hayes, Kaowen Ho and Theo Video games Petrohilos in 2017.

Different initiatives by the studio embrace Pigment Home, a north London residence with dusty pink surfaces and a semi-detached home in east London with vibrant yellow-rendered types.

The images is by Lorenzo Zandri.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments