Sunday, February 25, 2024
HomeModernWinwood McKenzie hides "city oasis" behind cottage's heritage facade

Winwood McKenzie hides “city oasis” behind cottage’s heritage facade


Australian studio Winwood McKenzie has prolonged a former employee’s cottage in Northcote, Melbourne to create a home organized round two courtyard gardens.

Named Quarry Home, the house is positioned alongside the previous Northcote Quarry and Brickworks – now the All Nations Park – and references the location’s industrial previous with a palette of uncovered brick and concrete.

Constraints on the slender website meant that the brand new areas needed to be accommodated throughout a single storey, and to make sure ample daylight Winwood McKenzie inserted a fernery and inside courtyard, splitting the house into three distinct areas.

Exterior view of Quarry House in Melbourne
The studio retained the frontage of the previous employee’s cottage

“Because of the funds and a small website, the design needed to evolve with intelligent responses to coping with compact house and simply constructible however extremely crafted architectural element,” stated the studio.

“This gave impetus to suppose cleverly about adaptability, future use and the flexibility to contract and develop, permitting for the purchasers desired indoor-outdoor way of life,” it continued.

“The design doesn’t impede or draw consideration to itself throughout the city context, giving it the sensation of a secret backyard.”

Living space of home extension by Winwood McKenzie
A fernery and courtyard draw gentle into the slender dwelling

Dealing with the road, the unique white frontage and verandah was restored and refurbished with whereas tiles and a metallic cover, making a coated seating space overlooking a small entrance backyard.

Throughout the current footprint of the employee’s cottage two bedrooms and loos, which look out onto a small fernery, had been created.

To the south, a protracted hall creates an axis connecting the previous and new areas of the house, main right into a residing, eating and kitchen space that overlooks a central paved courtyard.

Outlined by a concrete kitchen island, a wall of timber cabinets and uncovered wood ceilings this house kinds the center of the house, meant to offer an “inner-city oasis” for the household.

Living spaces within Quarry House in Australia
A newly constructed residing, eating and kitchen space look out to the courtyard

Full-height sliding glass doorways open out onto the central courtyard, on the other facet of which a multi function room, research house and laundry room had been created.

“A concrete kitchen island rises from the concrete ground to create the brand new fireside of the house for a rising household, whereas the floor-to-ceiling double-glazed home windows and doorways encompass the courtyard however defend the inside from Melbourne’s inclement climate,” stated the studio.

View from multipurpose room in Quarry House in Melbourne
Uncovered masonry partitions function on the house’s inside

Within the new areas, the uncovered gray masonry partitions had been left uncovered each internally and within the backyard areas, meant to create the sensation of a single house consistent with the need for an “indoor-outdoor way of life”.

A historic employee’s cottage was additionally the topic of a up to date renovation by Australian observe Studio Brilliant, which added a rear extension to a house in Melbourne wrapped by patterned breeze blocks.

The pictures is by Rory Gardiner. 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments